Státní Gas Storage CZ loni ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun

Provozovatel zásobníků zemního plynu Gas Storage CZ loni meziročně víc než ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun. Tržby stouply téměř o polovinu na 2,473 miliardy Kč. Proti předloňsku se zvýšil také čistý zisk na 2,6 miliardy korun, což pozitivně ovlivnila jednorázová změna účetní hodnoty dlouhodobých aktiv. Společnost, kterou loni na podzim převzal stát, to dnes oznámila ČTK. Podle analytiků k zisku přispěla zejména napjatá situace na trhu s plynem.

Státní Gas Storage CZ loni ztrojnásobil provozní zisk na 1,397 miliardy korun

Pozitivní dopad na loňské hospodářské výsledky mělo především jednorázové účetní rozpuštění opravné položky k majetku, uvedl jednatel Gas Storage CZ Lubor Veleba. "Provozní hospodářský výsledek očištěný o vliv této jednorázové účetní operace činil 1397 milionu Kč, což je o 977 milionů Kč více než v roce 2022. Společnost v roce 2023 zaznamenala tržby ve výši 2473 milionů Kč, což je o 792 milionů Kč více než v roce 2022," dodal.

Gas Storage CZ uvedla, že se zvýšil zájem zákazníků o víceleté smlouvy a dodatečné služby. "Zaznamenali jsme pozitivní vývoj v poptávce po službách uskladnění plynu i na vzdálenější roky dopředu. Byli jsme také schopni využít změn na trzích s energiemi ke snížení nákladů na vlastní spotřebu energií. Podařilo se nám snížit množství spotřebované energie i průměrné ceny, za které jsme energie pro vlastní potřebu nakoupili," řekl Veleba.

"Vykázaný vysoký čistý zisk je pozitivní zprávou, ale nedělal bych z něj dalekosáhlé závěry. Hospodaření bylo výrazně ovlivněno napjatou situací na trhu s plynem v roce 2023 a předchozích otřesů v důsledku rozpoutání ruské agrese na Ukrajině a také některými jednorázovými položkami," řekl ČTK analytik XTB Jiří Tyleček.

"Výrazné zlepšení hospodaření v roce 2023 proti roku 2022 lze jednoznačně přičíst situaci, kdy v roce 2023 bylo v Evropě ke skladování k dispozici výrazně více plynu než v roce 2022 a navíc se skladovací prostory nepředháněly v nízké ceně. Tedy rok 2023 byl tržně výrazně příznivější než rok 2022," uvedl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. "Myslím, že rok 2024 a dále bude spíše ve znamení nižších cen plynu, ještě více naplněných zásobníků, tedy sazby za ukládání budou nižší než v 2023. Tedy do budoucna čekám spíše nižší provozní výsledky," dodal.

Tyleček a Dohnal se shodují, že loňský zisk je výsledkem hospodaření předchozího vedení společnosti, nikoli státu, který podnik převzal. Nákup firmy ale hodnotí jako smysluplnou státní investici.

Firma provozuje šest podzemních zásobníků plynu s kapacitou, která podle loňského vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) odpovídá třetině roční spotřeby v České republice. Dceřinou společnost německé energetické firmy RWE převzal stát s cílem zvýšit energetickou bezpečnost a nezávislost na Rusku, které v roce 2022 vojensky napadlo Ukrajinu. Stát za Gas Storage CZ, která je od poloviny loňského září dceřinou společností státního podniku ČEPS, zaplatil 360 milionů eur (v přepočtu téměř devět miliard Kč). "Už v době loňského nákupu společnosti jsme věděli, že jde i o dobrou investici z hlediska ekonomických ukazatelů, což se po schválení účetní závěrky za rok 2023 potvrdilo," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Podzemní zásobníky firma provozuje v Dolních Dunajovicích, Tvrdonicích, Lobodicích, Štramberku a Třanovicích na Moravě a také v Hájích u Příbrami. Jejich celkový provozní objem je víc než 2,7 miliardy metrů krychlových zemního plynu. "I v roce 2023 společnost realizovala naplánované investice, které souvisejí převážně se zvyšováním bezpečnosti a spolehlivosti provozů jednotlivých podzemních zásobníků plynu," uvedla Gas Storage CZ bez dalšího upřesnění.

Státní podnik ČEPS loni s cílem zvýšit energetickou bezpečnost České republiky převzal také společnost NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje 4000 kilometrů plynovodů, pět kompresních stanic a stovku předávacích stanic, včetně tří na hranicích. Firmu NET4GAS Holdings před tím napůl vlastnilo konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg a Borealis Novus Parent. Tři miliardy korun z kupní ceny ČEPS uhradil loni v prosinci, další dvě miliardy doplatí v případě splnění ekonomických výkonnostních parametrů.

Podle výsledků zveřejněných na počátku května NET4GAS loni prodělala 1,7 miliardy korun po předloňském zisku víc než 6,2 miliardy Kč. Ztráta byla podle Síkely očekávaná zejména kvůli nedodržení smluvních závazků ze strany ruského Gazpromu. Nákup NET4GAS ministr označil za dlouhodobou investici motivovanou předpokládaným opětovným nárůstem přepravy plynu přes Českou republiku.

Související články

Cena ropy klesá, Brent ztrácí skoro dvě procenta a je citelně pod 81 USD

Ceny ropy dnes na světových trzích klesají. Severomořský Brent krátce před 18:00 SELČ odepisoval téměř dvě procenta a pohyboval se…

Graf dňa: Oceľ je najlacnejšia od konca roka 2022, košický U.S. Steel môže mať vážny problém

Tona valcovanej ocele sa predáva najlacnejšie od jesene 2022. Cenový tlak vyvoláva nárast čínskej produkcie a problémy s oživovan…

Kvůli přechodu na elektromobily klesla výroba aut v Británii

Výroba osobních automobilů v Británii se v prvním pololetí meziročně snížila o 7,6 procenta na 416 074 vozů. Oznámil to britský sv…

Prodávat ve špičce, elektromobil nabít ve dvě ráno. Solárníci míří na spotový trh, ušetří prý třetinu nákladů

Myslet si, že majitel fotovoltaické elektrárny zbohatne na prodeji přetoků do sítě, je podle něj hloupost. Kouzlo tkví v načasován…

Stellantis hlásí výrazný propad zisků, některé značky mohou skončit

Společnost Stellantis zaznamenala za první pololetí meziroční pokles zisku o 48 procent, což by podle výkonného ředitele mohlo vés…

Kalendář akcí

H2 Fórum: Na vodíku záleží

10. 09. 2024 12:00 - 11. 09. 2024 12:30
Karlovy Vary
V Karlových Varech se pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uskuteční 3. ročník největší konference zaměřené na podporu rozvoje vodíkového h...

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

09. 09. 2024 09:00 - 11. 09. 2024 17:00
Ostravice

Konference energetika 2024: DEKARBONIZACE – MÉNĚ RISKU, VÍCE ZISKU!

18. 09. 2024 09:00 - 19. 09. 2024 17:00
Brno, hotel Passage
Každoroční konference Energetika je unikátní otevřenou diskuzní platformou pro směřování energetiky. Na jednom místě propojuje energetické vize, techn...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

83909
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1090
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika