Spotřeba plynu v ČR byla loni nejnižší od roku 1992, meziročně klesla o 10,4 pct

Spotřeba plynu v Česku byla loni nejnižší od roku 1992. Češi za celý rok spotřebovali celkem 6,76 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo meziročně o 10,4 procenta méně. Spotřebu loni omezily všechny skupiny odběratelů, nejvýrazněji pak domácnosti. Drtivá většina plynu přitekla do ČR přes Německo, asi osm procent pak tvořil plyn zřejmě z Ruska. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Kromě plynu loni klesla i spotřeba elektřiny nebo tepla. Důvodem energetických úspor jsou podle odborníků především postupné zdražování energií a s tím spojený ekonomický útlum a teplé počasí.

Spotřeba plynu v ČR byla loni nejnižší od roku 1992, meziročně klesla o 10,4 pct

"V posledním loňském čtvrtletí byla spotřeba plynu vůbec nejnižší za celé desetiletí. Celoroční spotřeba pak klesla na hodnotu, která je nejnižší za dobu delší než tři dekády,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Připomněl, že spotřeba plynu soustavně klesá už od třetího čtvrtletí 2021. "Tedy od chvíle, kdy se začala projevovat energetická krize," podotkl Trávníček. Hlavním důvodem jsou podle něj úspory odběratelů.

Omezení spotřeby je podle úřadu o to výraznější vzhledem k tomu, že na počátku 90. let se teprve rozšiřovaly plynofikační sítě a plynárenská soustava přecházela z dřívějšího svítiplynu na současný zemní plyn.

Na snížení loňské spotřeby se podle statistik podílely všechny skupiny odběratelů. Nejvíce šetřily domácnosti, které snížily spotřebu meziročně o 11,6 procenta. O více než deset procent omezili využití plynu také malí a střední odběratelé, velkoodběratelé se uskromnili o 9,6 procenta. Meziroční pokles spotřeby plynu nastal ve všech měsících loňského roku.

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala byly hlavní příčinou poklesu spotřeby vysoké ceny plynu, které řadu domácností přiměly k úsporám. Dalším faktorem pak bylo zpomalení průmyslové výroby. Nižší spotřebu Dohnal očekává i v následujících letech. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz upozornil na to, že celkový pokles domácností připojených k plynové soustavě o téměř 25.000 odběrných míst. "Přitom pokud někdo doma plyn má, má jednu z nejvýhodnějších komodit pro topení a ohřev vody a přechod na jinou metodu se většinou nevyplatí," tvrdí Kaňok.

Naprostá většinu dodávek plynu do Česka, konkrétně 92 procent, přitekla přes hranice z Německa. Tam proudí hlavně plyn z Norska a také zkapalněný plyn LNG z Nizozemska. Zbylých osm procent bylo dovezeno ze Slovenska, přičemž tyto dodávky se koncentrovaly především do posledního čtvrtletí, kdy ČR už měla podle úřadu naplněné zásobníky.

Podle řady expertů teče přes Slovensko do Česka plyn z Ruska, někteří ovšem upozorňují na to, že může jít o zásoby obchodníků ze skladů například na Ukrajině nebo v jiných zemích. Ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku února uvedlo, že nárůst ruského dovozu v závěru loňského roku je důsledkem aktuálního vývoje na trzích, stále však platí, že ČR je na plynu z Ruska nezávislá. V minulosti tvořily dodávky z Ruska asi 97 procent.

V lednu nárůst dovozu z Ruska pokračoval. "Nárůst si lze vysvětlit neustálou dostupností ruského plynu, který je výrazně levnější než alternativy z Norska nebo LNG," uvedl analytik XTB Štěpán Hájek. Podle něj by sice mohl import z Ruska zase postupně zpomalit, úplné odstřižení Česka od ruských dodávek ale ještě nebude podle Hájka jednoduché. "Pokud například společnosti kupují plyn kontrakty na burze, bude složité sledovat jeho původ, a nevypadá to ani, že by zde byla iniciativa tyto dovozy úplně zastavit," podotkl.

Podstatně se podle ERÚ vloni snížil také tok plynu přes tuzemskou plynárenskou soustavu. Dovoz do plynárenské soustavy loni činil 7,83 miliardy metrů krychlových plynu, což znamenalo meziroční pokles téměř o více než 71 procent. Vývoz pak klesl dokonce o 94,4 procenta na 1,02 miliardy metrů krychlových plynu.

Související články

Vodu v Jizerských horách by mělo pomoci zadržet 234 klád a fošen v potocích

Do koryt dvou přítoků Smědé v Jizerských horách umístili vodohospodáři z Lesů ČR 234 příčných objektů z klád a fošen. Měly by pomo…

Zemní plyn (NYMEX) - Intradenní výhled 26.7.2024

Pivot: 1,9400 Preferovaný scénář: Dlouhé (long) pozice nad 1,9400 s cílem na 2,1300 a dále pak až na 2,1600. Alternativní scénář…

Práce na rozšíření ropovodu TAL jsou v plném proudu, uvedlo Mero

Státní provozovatel ropovodů Mero v minulých týdnech zahájil práce na rozšíření ropovodu TAL z Itálie. Technické práce už jsou v p…

Zemní plyn (NYMEX) - Intradenní výhled 25.7.2024

Preferovaný scénář: Dlouhé (long) pozice nad 2,0100 s cílem na 2,2100 a dále pak až na 2,2400.

Na Vysočině vyrostlo největší veřejné solární parkoviště v Česku

Obchodní řetězec Penny otevřel své zákazníky u prodejny v Počátkách na Vysočině největší veřejné solární parkoviště v České republ…

Kalendář akcí

H2 Fórum: Na vodíku záleží

10. 09. 2024 12:00 - 11. 09. 2024 12:30
Karlovy Vary
V Karlových Varech se pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uskuteční 3. ročník největší konference zaměřené na podporu rozvoje vodíkového h...

ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

09. 09. 2024 09:00 - 11. 09. 2024 17:00
Ostravice

Konference energetika 2024: DEKARBONIZACE – MÉNĚ RISKU, VÍCE ZISKU!

18. 09. 2024 09:00 - 19. 09. 2024 17:00
Brno, hotel Passage
Každoroční konference Energetika je unikátní otevřenou diskuzní platformou pro směřování energetiky. Na jednom místě propojuje energetické vize, techn...

Fotovoltaika v praxi

25. 09. 2024 09:00 - 26. 09. 2024 17:00
Praha i ONLINE
Konference o legislativních podmínkách, povolovacích procesech, financování, zkušenostech z praxe i nových trendech v oblasti obnovitelných zdrojů ene...

ENERGY-HUB je moderní nezávislá platforma pro průběžné sdílení zpravodajství a analytických článků z energetického sektoru. V rámci našeho portfolia nabízíme monitoring českého, slovenského i zahraničního tisku.

83909
Počet publikovaných novinek
2092
Počet publikovaných akcí
1090
Počet publikovaných článků
ENERGY-HUB využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování jakéhokoli obsahu či jeho části veřejnosti je bez předchozího souhlasu výslovně zakázáno.
Drtinova 557/10, 150 00 Praha 5, Česká republika